søndag 26. desember 2010

Feliz navidad

01.31
Julaften var... annerledes. Annerledes er faktisk det beste ordet som kan beskrive det egentlig. Selve dagen gikk med til å sove siesta og gjøre normale ting. Ingen form for spesiell julelunsj, julemusikk eller noe. Det eneste som faktisk minte meg på at det var julaften var da jeg dro på walmart for å kjøpe litt diverse ting til turen.

Uansett, klokken 10 på kvelden dro vi til huset til tanta og onkelen min. Hele storfamilien var samla med besteforeldre, tanter og onkler, søskenbarn og alt. Til sammen var vi vel rundt 30-40 stykker. Maten var i hvert fall veldig god, og det fantes det meste av det meste! Kylling, oksekjøtt, svin, gratinerte poteter, søtpoteter, diverse grønnsaksblandinger, sandwicher, forskjellige dressinger, masse forskjellig brød og fruktsalat til dessert. Spiste meg halvt i hjel og hadde en mage som bula etterpå.

Klokka 12 ble det masse skåling, ønsking av god jul, stjerneskudd og raketter. Her har de nemlig raketter både på julaften og på nyttårsaften. Så ble det tid for prating, bildetaking og til slutt... karaoke. Ja, du hørte riktig.
Vi har for så vidt riktignok julenisse også! Plutselig kom han til syne på taket og alle ungene hylte av entusiasme. Så hev han pakkene ned fra taket og alle ungene kastet seg over de for å se hvem som var til hvem. Det jeg la merke til var at ingen av pakkene har "fra"-lapp, men det skal jo være fra julenissen så det er jo egentlig greit. I tillegg får de fleste 2 gaver, maks 3. Det er nemlig ikke vanlig å gi gaver til venninner, søskenbarn, foreldre og resten av slekta når du er barn/ungdom. Her er det de som gir til deg. Det var kanskje den største forskjellen, at det ikke var 30 gaver og forholde seg til, men 1 eller 2. Kanskje en sunnere tradisjon enn i Norge hvor fokuset stort sett ligger på pakkene?

Så ble klokka halv 4 og det ble tid for å gå ut for oss ungdommene. Jeg og Agostina stakk på en fest i nabolaget sammen med noen venner, men det ble litt kjedelig så vi endte med å stikke hjem "tidlig" i 7-tiden. Det var nemlig ikke noe poeng i å dra på klubb å danse for politiet drar på patrulje på julaften og stenger alt av klubber og fester...

Men, men, alt i alt en fin feiring selv om jeg mer har lyst å kalle det en familiesammenkomst enn julefeiring. Men det er jo sånn det er, alt kan heldigvis ikke være likt som i Norge og jeg har i hvert fall fått en annerledes opplevelse selv om den ikke inneholdt pinnekjøtt og kålrabistappe, haugevis med pakker under juletreet, mamma og pappa og kanskje mest av alt - snø.

Her kommer noen bilder fra kvelden. I januar en gang kommer jeg til å legge ut alle på facebook, men foreløpig fikk jeg det ikke til å fungere.
Image and video hosting by TinyPic
Spisebordet.
Image and video hosting by TinyPic
Papi, tia Ivana y Mami.
Image and video hosting by TinyPic
La comida.
Image and video hosting by TinyPic
Tia Estela, Gisela y Ago.
Image and video hosting by TinyPic
Guadalpe y yo.
Image and video hosting by TinyPic
Papi y Mami.
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Sole, Belu, Ago y yo + Vale, Guadi, Sofí y Ana.
Image and video hosting by TinyPic
Papa Noel!
Image and video hosting by TinyPic
Belu, Sole y Ago.
Image and video hosting by TinyPic
Karaoke...

P.S. Føler det er viktig å legge til at Argentina er et relativt nytt land (i frihet, uten militærregime) som ikke har hatt mange årene på å bygge seg opp tradisjoner. Det er derfor mange tradisjoner fra andre steder, deriblant USA, og det tas også veldig lett på. Det er lett å tenke seg at det er bedre i Norge med pepperkakebaking, juletre, julemusikk og juletre, men så har vi for så vidt hatt hva, 200 år på å bygge tradisjoner?
En av de andre norske sa til meg at hun følte argentinerene tar veldig lett på høytider og det tror jeg kanskje at hun har rett i. Men å lage fester og sammenkomster er de veldig flinke på - det skal de ha!

2 kommentarer:

Hedda sa...

for en utrolig søt familie du har! og forresten så tar kameraet ditt råbra bilder. har ikke vi samme kamera? irriterer meg at alle med samme kamera tar masse bedre bilder.. hvilken innstilling bruker du? håper du kosa deg i jula. god tur til brasil! ;*

Anonym sa...

Hei hei Marthe
Du ser da ut til å ha en kjempefin alternativ julefeiring. Jeg har akkurat kommet hjem til storm, regn og is på veiene. Ikke noe å trakte etter. God jul (nå i Brasil :))Glad i deg. Klem fra Mamma