torsdag 24. mars 2011

Nunca más

17.06

Under det argentinske militærregimet mellom 1976 og 1983 forsvant det 30 000 personer. Menn og kvinner, unge og gamle, uskyldige og skyldige. Selv i dag har ingen den minste anelse som hvor disse har blitt av. Den 24. mars 1976 begynte en lang rekke av stillhet, torturering, kidnapping og drap på tusenvis av mennesker i Argentina og som skulle vare i hele 8 år til. Enda flere tusen enn de 30 000 ble henrettet på grunnlag av å vite for mye eller av fare for regimet i Argentina. 
Image and video hosting by TinyPic
// proyecto desaparecidos

24. mars er derfor satt opp som en minnesdag for alle argentinere for å markere det som har skjedd i og mot befolkningen i Argentina, og for å forhindre at noe slikt skal skje på nytt. Derfor sier vi "NUNCA MÁS"*.
Image and video hosting by TinyPic
// priv

I og med at vi har denne dagen fri, hadde skolen vår (og antakeligvis de fleste andre skoler i Argentina) en minnesmarkering på morgenen i går, i tillegg til den vanlige flaggsermonien. Først ble flagget heist til en frigjøringssang og etterpå holdt tre elever fra skolens elevstyre tale på vegne av styret for å minne oss elevene og lærerne på hva dagen går ut på, og hvorfor det er så viktig at vi minnes det som har skjedd. Overalt i skolegården var det hengt opp bannere med setninger, ord, personer som holdt hender og bilder. På dørene var det hengt opp lapper hvor det stod "NUNCA MÁS" som vi også fikk delt ut, samt store plakater i gangene med historier og utdrag. I friminuttene ble det spilt musikk, og det var i tillegg 3-4 elever som gikk rundt med et sort bind for øynene og en liten plakat som fortalte oss hva som hadde "skjedd" med personene. Helt på slutten av dagen var det også noen elever som holdt en liten konsert i skolegården.

NUNCA MÁS.

*'Nunca mas' betyr 'aldri mer'.

1 kommentar:

Anonym sa...

NUNCA MÁS