lørdag 2. juli 2011

A - river - c - d - e...

14.48

De fleste av dere, som er oppegående, har vel fått med dere at i Argentina er det fotball som gjelder. Det er uten tvil den viktigste sporten og la onda her nede ved kamptid er ekstrem. For mange finnes det ikke mer til livet enn fotball og favorittlaget.

I Norge hvis det er én fotballkamp du skal se er det Rosenborg – Vålerenga og i England er det vel Manchester United – Liverpool. Her i Argentina spilles klassikerkampen – EL CLÁSICO – mellom lagene River Plate (CARP) og Boca Juniors (CABJ), begge fra Buenos Aires-området. De fleste med respekt for seg selv har sitt eget favorittlag, men mesteparten holder i tillegg med enten River eller Boca. Jeg holder med Boca bare for å ha det sagt.

River har spilt ganske dårlig den siste sesongen men den siste kampen mot Belgrano (fra Córdoba) hvor de spilte uavgjort gjorde at de rykket ned fra A-serien til B-serien (derfor overskriften, hahaha). På grunn av at de fleste argentinere er superfans av favorittlaget legger de ofte mye (i overkant mye) følelser i kampen, som gjorde at da det ble klart at de spilte uavgjort og at River rykket ned begynte folkene på tribunen å kaste ting ned på banen, brøle banneord, og størsteparten av mengden begynte å gråte. Se for deg menn i 30-40-50-årsalderen som står på tribunen og gråter av fortvilelse over at favorittlaget har røket ned.

Etter kampen satt River-spillerne, i sorg, midt på banen med politibeskyttelse rundt seg fordi fansen stormet banen og kastet ting, hvor de ble sittende i godt over en time. Selve stadionen ble rasert, ødelagt og satt fyr på (den ble ikke åpnet for rydding pga. Etterforskning før én uke senere), og i butikkene i kvartalene rundt ble vinduene knust, ting ble stjelt etc. Politiet var ute i gatene dagene etterpå for å holde folkemengdene unna, og det ble også brukt vannkanoner siden folk var som gale. Fikk sett både klipp og bilder på nyhetene de morgenene jeg satt på café og leste, når jeg ikke var på skolen, så jeg har sett det (på tv) med mine egne øyne.

Men det er for så vidt ganske "tragisk" at River rykker ned, for i hele historien til klubben (på 110 år) har de vært i A, så det er en helomvending for å si det slik. Og det "verste" er at neste år vil det ikke bli noen klassikerkamp fordi Boca og River ikke kommer til å spille mot hverandre, og det er jo den kampen som er the one to watch. Aviser i hele Argentina, Sør-Amerika og verden har skrevet om nedrykket, og fant også en artikkel i VG! Trykk HER for å lese.
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Men for å se det på den lyse siden, San Martín fra San Juan er nå oppe i A!

Ingen kommentarer: