søndag 1. mars 2015

Stockholm-tips

Sist helg var jeg og noen venner i Stockholm for fire dager, og jeg må innrømme at det overgikk alle forventninger! Vi hadde som hovedmål å utforske mest mulig, se så mye vi kunne og spise veldig mye god mat på fine steder, og jeg må si vi oppfylte det målet ganske så bra. Jeg har ikke så innmari mye å skrive, men jeg tenkte jeg kanskje kunne komme med noen anbefalinger til dere. Vi var hovedsaklig i Södermalm - Stockholms Grünerløkka - så de fleste tipsene er derfra, men også litt fra Gamla Stan. Navnene på stedene har dessuten linker til TripAdvisor/hjemmesider om du vil sjekke det ut.
Image and video hosting by TinyPic

Bosted:

Vi bestilte et tremannsrom på Dockside Hostel (Skeppsbron 40) i Gamla Stan og betalte ikke mer enn 1200 kr hver for 4 netter. Selve hostellet er helt OK. Det er litt shabby, delt bad og dusj, og et lite kjøkken, men det er rent, sentralt og fungerer kjempebra dersom man er ute etter et billig alternativ.
Image and video hosting by TinyPic

Gamla Stan:

Det er generelt ikke veldig mye å se i Gamla Stan da det hovedsaklig er suvernirbutikker og lignende der. Men jeg anbefaler å dra hit bare for å se på de nydelige murhusene i oransje og rødt, gå i de trange smågatene og for å se på folk. Om du bor i Gamla Stan anbefaler jeg dog ikke å traske tvers over øya med trillekofferten på vei til hotellet (det gjorde vi...), da det er et brosteinshelvete uten like.
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
No. 53
Kornhamnstorg 53
Veldig fint sted sør i Gamla Stan. Vi spiste frokost her, og selv om servicen var litt rar, var maten veldig god. Her får du en svær porsjon gresk yoghurt med granola, croissant og kaffe for rundt 100 kr.
Image and video hosting by TinyPic
Albert & Jack's
Skeppsbron 26
Her spiste vi også frokost en morgen. Et lite bakeri hvor du får en fralla med forskjellig pålegg, en juice og kaffe for 80 kr, som du kan spise på Instagram-vennlige marmorbord. Bakevarene så dessuten veldig gode ut.
Image and video hosting by TinyPic
De Svarta Fåren
Stortorget 16
Her var vi for både lunsj og middag. Koselig sted, med lunsjretter (inkl. brød, salat og kaffe) for 89 kr. Klientellet består hovedsaklig av utenlandske turister, men jeg antar at det kun er de (vi) som oppholder seg i Gamla Stan uansett.

Cultur Bar & Restaurant
Österlånggatan 34
Bestill et glass vin og sett deg i vinduskarmen mens du ser på folk som går forbi. Restauranten ser forøvrig veldig bra ut, men vi nøyde oss med vin.
Image and video hosting by TinyPic

Södermalm:

Södermalm er det litt mer alternative området i Stockholm. Jeg anbefaler først og fremst området SoFo som ligger nede ved Nytorget. Her ligger det en masse second hand-butikker (For eksempel Beyond RetroÅsögatan 144, som også har filialer i Drotninggatan og ved Mariatorget), fine kaféer og spisesteder, og en masse forskjellige folk. Ved Slussen kan du dessuten gå opp på taket til Gondolen (bar og restaurant) hvor det er utsikt over hele byen.
Image and video hosting by TinyPic
Pom & Flora
Bondegatan 64
Kjempesøt kafé litt utenfor allfarvei i SoFo. De har kjempegod gresk yoghurt med nøtter og bær, croissant og kaffe til bare 85 kr, så det anbefaler jeg på det sterkeste.
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
La Neta
Östgötagatan 12B
Her får du kjempegod taco - av den mexikanske sorten, ikke den norske - til en ganske billig penge (jeg spiste meg meg mett for bare 80 kr). Det er litt fast food-preg over stedet, og ikke et sted du sitter lenge fordi det er koselig, men det er god mat og du får den fort. De har to filialer i Stockholm, men vi var bare på den i Söder.
Image and video hosting by TinyPic
Coffice
Tjärhovsgatan 5
Ikke en koselig kafé som sådan, ettersom den har ganske industrielt interiør og er laget som en kafé hvor du kan arbeide (arbeidslampene er designet som sopper - det er gøy), men bestill en kopp kaffe og se på menneskene som jobber, les bok eller oppdater deg på livet aka. internett.
Image and video hosting by TinyPic
Falafelbaren
Hornsgatan 39 ved Mariatorget
Falafel som fast food er en trend jeg ikke kan forstå at Norge ikke har plukket opp enda - noe så genialt! Vi gjorde det enkelt og bestilte en meny med falafel i pita, friterte grønsaker og limonade for 95 kr.
Image and video hosting by TinyPic
Fotografiska
Stadsgårdshamnen 22
De har hovedsaklig midlertidige utstillinger, så jeg kan ikke garantere at de neste er bra, men det er uansett verdt et besøk dersom du interesserer deg for foto. De utstillingene som var der i februar var i hvert fall fantastiske. Er du student koster inngang dessuten bare 90 kr.
Image and video hosting by TinyPic

Skeppsholmen:

Moderna Museet
Exercisplan 4
Om du er interessert i moderne kunst er Moderna virkelig verdt et besøk. Den faste utstillingen var veldig bra, og også de midlertidige. Er du student koster inngang bare 100 kr, så ingen ruin med andre ord.

Uansett om du har tenkt deg inn på museet eller ikke, er Skeppsholmen et veldig fint sted, så ta turen over brua fra City og gå litt rundt på øya.
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

City:

Ikke sjarmerende på noen som helst måte, men om du skal handle hos kjedene er Biblioteksgatan å foretrekke framfor Drotningsgatan (som er litt Karl Johan/Oxford Street uten sjarmen). I dette området finner du blant annet Zara, Urban Outfitters (de har dessuten photo boot i lokalet, 40 kr for 3 striper!), American Apparel og Monki. Øverst i Drotningsgatan ligger dessuten Stockholms største Beyond Retro, om det skulle være interessant.
Image and video hosting by TinyPic

Ingen kommentarer: